WHO: Rákkeltő lehet a mobiltelefon! – Mobilgyártók: Nem okoz rákot a telefonálás!

A rákkeltő anyagokkal azonos veszélyességi kategóriába sorolta a mobiltelefonálással járó sugárzást az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

14 országból 31 kutató bevonásával folytatott vizsgálat után hozták meg az eredményt a WHO szakértői. A CNN szerint a kutató csoport elég bizonyítékot talált arra, hogy a mobiltelefonálás keltette sugárzás rákveszélyes lehet az emberre nézve. A kutatócsoport az ólom, a kloroform és a kipufogógáz veszélyességével egy kategóriába sorolta a mobiltelefonálást.

A vizsgálat eredménye azt jelenti, hogy nincs elegendő hosszú távú kutatási eredmény arra nézve, hogy a mobiltelefonálás biztonságos, viszont elég adat van, ami a rák és a sugárzás közti lehetséges kapcsolatokat bizonyítja. – irja a CNN.

Ezzel szemben a mobilgyártók nemzetközi szövetsége (CTIA) cáfolta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állítását, mely szerint a telefonálás rákkeltő lehet.

A szövetség szerint a WHO részeként működő Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) 14 ország 31 tudósából álló munkacsoportjának vonatkozó kutatási eredményei nem perdöntők. A WHO kedden a rákkutatási ügynökség székhelyén, Lyonban közölte régóta várt jelentésében, hogy a mobiltelefon használata növelheti az agydaganat bizonyos típusainak kockázatát.

Az IARC előítéletek egész sora alapján alkotott véleményt, és korábban a konzervzöldségeket és a kávét is ekképp címkézte meg – fogalmazott Washingtonban nyilvánosságra hozott közleményében John Walls, a mobiltelefon-gyártók szövetségének alelnöke.

A rákkutatási ügynökség szerint a telefonokból – valamint a rádiókészülékekből és radarokból – származó nagyfrekvenciás elektromágneses sugárzás esetlegesen rákkeltő. A tudóscsoport végül a mobiltelefonokat abba a 2B jelzésű kategóriába sorolta, amelyben a DDT rovarirtó és a benzinmotor kipufogógáza is szerepel.

“Ez a besorolás nem jelenti azt, hogy a mobiltelefonok rákot okoznak” – húzta alá Walls, aki szerint az IARC a statisztikai adatokat is bizonyítékként ismert el, noha ezen eredmények elfogultságon és más hibákon is alapulhatnak. A szervezet nem végzett új kutatásokat, korábban ismertetett tanulmányokat értékelt újra.

A mobiltelefon-gyártók nemzetközi szövetségének alelnöke rámutatott, más tanulmányok nem állapítottak meg a sugárzásra vonatkozó veszélyeket. “Az amerikai távközlési hatóság véleménye szerint nem áll rendelkezésre tudományos bizonyíték arra nézve, hogy a vezeték nélküli telefonok használata rákot okozna. Hasonló álláspontra helyezkedett az FDA amerikai egészségügyi hatóság is.”

Úgy látszik a szakmai berkeken belül ez a téma örökös vitapont és meghatározó a felmérések és kutatások szempontjából. Nem fogok állást foglalni ebben a cikkben, de őszintén, a mai világban mire nem mondták még rá, hogy Rákkeltő?

Forrás: hvg.hu

Reklámok

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s